במסגרת עבודתי בקופות החולים השונות בהנחיית סדנאות גמילה מעישון (סדנאות הניתנות במסגרת סל התרופות) הנחתי כמעל 100 סדנאות עם הצלחה רבה. שוב פעם נחשפתי לעובדה כי מעשנים מעוניינים בתוך תוכם להפסיק אבל חסר להם את הדרך להצליח. התחושה טובה ממלאת אותי בכל פעם שאדם שעישן שנים רבות ולא האמין שהוא יצליח להפסיק מצליח לעבור יום, ושבוע, וחודש ללא עישון. מעבר לשיפור הבריאותי והכלכלי יש בשינוי הזה שיפור בתחושת המסוגלות העצמית.
לצד כל תחושת ההצלחה שמלוה אותי בסדנאות נמצאת גם תחושת ההחמצה. רוב המשתתפים בקבוצות הם מבוגרים בגילאי ה50 שמגיעים לעיתים בפעם הראשונה להפסיק. לא מעט פעמים עולה השאלה למה לא הפסקתי לעשן קודם?ולמה בכלל התחלתי לעשן? שאלות אילו חיזקו בי את ההבנה כי התמודדות אמיתית עם תופעת העישון חייבת לבוא יחד עם מניעת עישון בגילאים הצעירים ועזרה להיגמל מעישון למעשנים הצעירים.
בהרצאותי בבתי הספר השונים נתקלתי בנוער שמודע מאוד לסכנות העישון, שדואג להוריו המעשנים ויודע לא להמליץ לאחיו הקטנים להיכנס למעגל העישון ובכל זאת מעשנים בעצמם. לאחר ההרצאות אני נשאר לשוחח עם נערים שניגשים אלי ומספרים לי על ניסיונות ההפסקה שלהם.
החשיפה לעישון בבני נוער לימדו אותי שיש לנערים רצון וצורך רב להפסיק לעשן, לעיתים הסיבות שונות משל המבוגרים. הריח בבגדים, הצורך בהסתרה מול ההורי, הכושר שנפגע, הריכוז בלימודים שיורד, ההכנה לצבא,החבר ומעל הכול ההוצאה הכספית המאוד גבוהה.
בעקבות פגישות אילו פתחתי ארבע סדנאות גמילה מעישון לבני נוער. בסדנאות אילו לומדים הנערים כלים שימושיים להתמודד עם תסמיני הגמילה ולהפוך למעשנים לשעבר. סדנאות אילו עברו בהצלחה רבה ויצרו שינוי אמיתי בשיח על העישון בכותלי בית הספר.
"ניצחתי" הרצאות למניעת עישון.
אם הנערים יודעים טוב מאוד שהסיגריות מזיקות לבריאות ועדיין מעשנים מה כבר ניתן לעשות? במהלך ההרצאות אני חושף יחד עם הנערים את "פרדוקס העישון" דרך שיתוף הקהל על עישון הוריו אנו מבינים את הפער בין המצב בו רוב המעשנים היו מעוניינים להפסיק ורואים בעישון כדבר שלילי (אם לא להם אז ודאי לילדיהם) ובכל זאת מתקשים להשתחרר מהסיגריות. המסר השני בהרצאה מתרכז בתעשיית העישון והבנת המכשיר הכימי המורכב הזה שנקרא סיגריה, זאת כדי להסיר מעל הסיגריה את התפיסה התמימה שלה, ולהראותה כמוצר מהונדס שפותח על ידי בני אדם ועבר שיפורים רבים כדי להגדיל את ממונם של בעלי החברות. על ידי סיפורים מהקהל ושיתוף בסיפורים מחיי האישיים ומעולמם של מטופלי אנו מבינים מהי ההתמכרות ומה ההבדל בין הרגל לצורך. בעזרת ההבנה הזו הילדים לומדים להפריד בין רצון אישי להתמכרות.
נזקי העישון מועלים יותר במסגרת הנזקים קצרי תווך שיכולים לעניין יותר את הנוער כגון, ההוצאה הכלכלית, הירידה בכושר, והירידה ביכולות הריכוז.
בסוף ההרצאה אני בודק במכשיר (מעין ינשוף לסיגריות) את הנערים שמעוניינים בכך. כך רואים הנערים שהגוף שלהם ניזוק גם לתווך הקצר מהעישון.
הצלחת הסדנה נמדדת בשינוי השיח בקרב הנערים ובהגדלת ניסיונות ההפסקה והפניה לבקשת עזרה. אין ספק כי לאחר ההרצאה חלק מהמעשנים ירוצו ל"מחששה" לעשן תקוותי היא כי בין שאכטה לשאכטה הם ידברו על ההרצאה ויתכננו את הפסקת העישון הקרובה.
"ניצחתי" סדנאות לגמילה מעישון.
סדנאות גמילה מעישון מוצעים לכל אילו שכבר מעשנים ומעוניינים להפסיק. הסדנה רואה בעישון כפעולה המורכבת משלושה גורמים ההרגל, הצורך והאמונות. הסדנה מתמודדת עם כל מרכיבי ההתמכרות,זאת מתוך אמונה כי רק התמודדות כזו תביא לגמילה לאורך זמן.
הסדנה מורכבת משמונה מפגשים, שיחות אישיות, שיחות טלפוניות שבועיות, דפי תרגול. לאורך הסדנה הנערים לומדים על ההעישון שלהם בונים תוכנית לגמילה ומקבלים ליווי לחודש הראשון ללא עישון.
עד כה עברו ארבע סדנאות גמילה במוסדות חינוך שונות, ההשפעה המרכזית שלהם היא בשינוי השיח על העישון בבית הספר.
"ניצחתי" הרצאות לחדרי מורים.
עישון בני נוער נתפס לרוב כמנהג שטות לא מזיק של גיל הנעורים, אך בניגוד למנהגי שטות רבים המתרחשים בגיל ההתבגרות הרגל זה נשאר עם הנער שנים ולעיתים גם עשרות שנים הלאה.
בחלק הראשון של ההרצאה מוסבר מנגנון ההתמכרות ותסמיני הגמילה, הכוח התקשורתי והחברתי הרב המופעל על ציבור הנערים להתחיל לעשן ונזקי העישון הקצרי תווך בדגש על גיל הנעורים. כל אילו מבליטים את הצורך לעזור לנערים להימנע או להפסיק לעשן.
בחלק השני ניתנים כלים מעשיים לעודד נערים להפסיק לעשן ולעזור למעשנים צעירים להפסיק לעשן.
אתם מוזמנים להיכנס לאתר הבית שלי ולהתרשם מהמלצות ולהרחיב את הדעת על עישון בני נוער.
ולצפות בראיון עימי בתוכנית המקצוענים ערוץ 10: http://boker.nana10.co.il/Article/?ArticleID=813823
Really enjoyed this blog post.Thanks Again. Really Cool.